Az ESTE az MGyLJ 2012-es akciójáról

Hozzászólások 15 itt: Akciók, Felhívás
2012-02-11

Műsorvezető Gulyás István: – A megebédelt gyermekek után az étkezést nem fizető kicsiket is beengedték az iskolai étkezdébe, akik a megmaradt ételt mind elfogyasztották. Így indult három évvel ezelőtt a Tolna megyei Bonyhádon, majd országos akcióvá nőtte ki magát a “Minden gyermek lakjon jól!” program. Tavaly már több mint 15 ezer halmozottan hátrányos helyzetű többgyerekes családnak adtak vetőmagot, és kis haszonállatot. A kampányt szervező alapítvány szerint, ha az összefogás ilyen ütemben folytatódik jövőre minden hátrányos helyzetű családon segíteni lehet.

A videó itt érhető el: http://premier.mtv.hu/Hirek/2012/02/05/13/Iden_is_minden_gyerek_lakjon_jol_.aspx

R.: – A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szamostatárfalván egyáltalán nincs munkalehetőség. Ezért itt 23 család kapott kiscsirkéket, egy évvel ezelőtt. Baloghék 30-at kaptak, mellé 20 fejlett kacsát is.

Balogh Istvánné: – Itt, amit az ember ha meg akar élni, akkor egy kis kertet, amit fenn tud tartani.

R.: – Az önkormányzat is beszállt a programba, 6 hektár földet vettek, amin takarmányt termelnek majd. Így hamarosan sertést is nevelhetnek a községben. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaburán 300 család kapott ingyen vetőmagot. Így az eddig műveletlen, gazos kiskertek hamar bezöldültek.

Fehér János: – Retek, uborka, paradicsom kecskeméti, hát ezeket Mari szépen majd abba el fogom vetni.

R.: – Erre szükség is lesz, mert a községben 1200 gyermek él, kétharmaduk éhezik.

Farkas László, polgármester, Tiszabura: – Nemcsak az otthoni éhezésben van részük, hanem napközben az iskolában sem kapják meg az étkeztetést.

R.: – A Békés megyei Zsadányban tavaly 1500 család hizlalt sertést. Kocsisék négy gyermeket nevelnek, havi 100 ezer Ft-ból. Eddig még ünnepkor is csupán főtt tészta került az asztalra.

Kocsis Mónika: – Felneveljük a malackát, akkor hús is lesz a gyerekeknek is, meg mindenkinek.

R.: – Vannak, akik nem csupán a hűtőszekrényt akarják megtölteni, a felnevelt haszonállatokból, szeretnének a jövőben gazdálkodni is. pl. nyulakkal foglalkozni, a Baranya megyei Szigetvár térségében.

Kárpáti János: – Hosszú távon biztos, hogy befektetés az egész, tehát lesz belőle reméljük, hogy el is viszik tőlünk majd.

R.: – Azonban nem mindenhol maradnak meg a jószágok. Több településen is előfordult, hogy az állatokat ellopták, elvitték a kóbor kutyák. Vagy egyszerűen az előtt megette az éhes család, hogy az állatok meghíztak volna. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrőládon meg sokan azon melegében túladtak a jószágokon, ahogy átvették azokat.

Balogh Etelka: – Az egész Szendrőlád tudja, hogy eladták a csirkéket, a tyúkokat, mindent eladtak.

R.: – A szomszédos Szendrő község polgármestere szerint az is baj, hogy a családok többsége még életében nem nevelt jószágot, és ezért adnak túl az ingyen kapott tyúkokon, disznókon.
Szaniszló János, polgármester, Szendrő: – Ezek a családok, akik ebből a juttatásból részesültek, minden híresztelés ellenében azért, mert vidéken élnek, nem alkalmasak állattartásra. Illetve alkalmasnak, alkalmasak lesznek, ha ezeket megtanítjuk.

R.: – Ezért a Minden Gyermek Lakjon Jól! Alapítvány a jövőben azt is tervezi, hogy gazdatanfolyamokat indít a szegénységben élő családoknak. Az idei akció fő célja, hogy a programba tavaly nem jelentkező kistelepüléseken élő halmozottan hátrányos helyzetű gyerekes családokból minél többet bevonjanak az önfenntartó gazdálkodásba.

Mv.: – Az Este vendége Hegedűs Zsuzsa, a Minden Gyermek Lakjon Jól! Alapítvány elnöke, a miniszterelnök főtanácsadója, jó estét kívánok!

Hegedűs Zsuzsa, elnök, Minden Gyermek Lakjon Jól! Alapítvány: – Jó estét kívánok!

Mv.: – Zsuzsa, kicsit dühös lett.

Hegedűs Zsuzsa, elnök, Minden Gyermek Lakjon Jól! Alapítvány: – Az nem kifejezés, a szendrői polgármester örülnék, hogyha egyszer nyilvános vitában vállalná azokat, amiket mond, ami felháborító. Tehát 15147 család kapott 2011-ben kishaszonállatot, nem mondom a részleteket, mindenki rengeteget látott belőle. És vetőmagot, mindehhez megkapták, a kishaszonállathoz a piciknek a szükséges takarmányt, utána ezek mind valódi kapirgálós csirkék, egyébként lehetett látni az első bemutatásban, hogy ekkorák, szép sárga lábuk van, mint a régi kapirgálósnak, magyarul ezek biocsirkék. Egy-kettő a naposkacsából nem is pusztult semmi, azok akkorák mint a libák. Nem viccelek, aki akarja nézze meg az RTL Klubnak ma esti műsorát, mert éppen abban fognak egyet levágni.

Mv.: – Ez volt a reklám helye.

Hegedűs Zsuzsa, elnök, Minden Gyermek Lakjon Jól! Alapítvány: – Elnézést kérek.

Mv.: – Nem akarok akadékoskodni Zsuzsa, de mindegyik ugyanazon az udvaron kapirgál, ahová vitték?

Hegedűs Zsuzsa, elnök, Minden Gyermek Lakjon Jól! Alapítvány: – Várjon, befejezem, tényleg három mondat. Tehát magyarul ezek mind gyakorlatilag önfenntartó, mint a régiek, ez is lényeges volt, mert ezeknek a családoknak nincs pénze, tehát ezek csak olyan gyerekes családok, ahol az egy főre jutó jövedelem 22 ezer Ft alatt van. Nem kerül pénzükbe, plusz miután nem művelték a kertjüket, az is biotermék, annyi zöldség volt, el nem lehet mondani. Tehát az önkormányzatoktól 300 kistelepülés önkormányzatától megkaptuk a beszámolókat. Beleértve Szendrőt. 81%-os a siker. A siker azt jelenti, hogy legalább az állatok egyharmadát, kivéve a malacoknál, ahol természetes, hogy aki akarja levágja, mert oda egyet adtunk. Tehát, ahol alig volt..

Mv.: – ..önök nem kötik meg, hogy tartani kell az állatot?

Hegedűs Zsuzsa, elnök, Minden Gyermek Lakjon Jól! Alapítvány: – Dehogy kötjük, minden gyerek lakjon jól, könyörgöm éhezzen végig 10 hónapot azért, annyit kaptak, én számoltam ki, 45 naposcsibéből, ha levágnak attól kezdve, hogy le lehet vágni a jércét, minden héten egyet, akkor is megmarad 10 db. Na most nem 10 db maradt meg, a 81%-nál annyi maradt, hogy teljesen simán újra kezdik és a tízszeresét tudják ültetik már le, várják, hogy ültessék rá a tyúkokat, kacsákat. Tehát egy: nem igaz. Kettő: amit végképp felháborítónak tartok, szintén a szendrői polgármester mondta el, nagyon sok helyen, én mindenütt azt mondtam, ahol megmutatják nekem a fényképeket, elhiszem. Nagyon sok helyen a következő volt a szöveg. A patkány megeszi. Na most, szeretném felhívni mindenkit, az idei felhívásban benne is van, mindenki megkapta a felhívást, az összes 5000 alatti település, a régiek , újak, a 47 leghátrányosabb kistérségben, közfeladat, magyarul az önkormányzat és Szendrő nem egy nyomorgó város, mint tetszett látni, az önkormányzat kötelezettsége a rágcsálóirtás. Nem az a baj, ha a kiscsirkét eszi meg a patkány, az a baj, hogy azon az úton, ahol a kiscsirkét megeszi a patkány, ott játszik a kisgyerek. Tehát, amit akarok mondani..

Mv.: – ..biztos, hogy a patkány ette meg?

Hegedűs Zsuzsa, elnök, Minden Gyermek Lakjon Jól! Alapítvány: – Nézze, szeretnék valami apróságot megjegyezni, a naposcsibét vagy a naposkacsát..

Mv.: – ..vidéki gyerek vagyok, nem lehet megenni, tudom.

Hegedűs Zsuzsa, elnök, Minden Gyermek Lakjon Jól! Alapítvány: – Nem lehet megenni. És tudja hány hétig nem lehet megenni? Körülbelül 8 hétig nem lehet megenni. Utána is nagyon még akkora, mint egy jobbfajta veréb, de akkor legalább van valami rajta, tehát hagyjuk abba ezt a hülyeséget, 81% az azt jelenti, hogy 13 ezer család talpra állt, egy. Kettő:

Mv.: -.. mi lesz idén Zsuzsa? Fogy az időnk. Mi lesz idén?

Hegedűs Zsuzsa, elnök, Minden Gyermek Lakjon Jól! Alapítvány: – Még 51 ezer ilyen család van, ezekben a kistérségekben, mindenki megkapta a felhívást, kb. 300 kistelepülés, tehát 10 ezer család már jelentkezett. Én nagyon kérem a többit is, hogy jelentkezzen. Ami ennél fontosabb, ezt is üzenem az összes polgármesternek, aki nem szereti ezt a dolgot, az összes tavaly részt vevő család kap megint vetőmagot, és azok, akik megtartottak többet mint az egyharmada, azoknak kiegészítő kishaszonállatot adunk, kevesebbet, pontosan azért, hogy ebből már értékesíteni. Harmadik dolog, a helyi termékek, tehát amit a zöldség, tojás stb., stb. a CBA helybe megy, mindent felvásárol. Ez meg van oldva.

Mv.: – Ez is a reklám helye. Mennyi pénzt költöttek erre Zsuzsa? És az, az adományvonal, amely most indult el, attól mennyit várnak?

Hegedűs Zsuzsa, elnök, Minden Gyermek Lakjon Jól! Alapítvány: – Az adományvonal, ez most a Minden Gyerek Lakjon Jól! Adományvonala egyszer és mindenkorra, 13611, ezt állandóan lehet hívni, vagy egy SMS-t küldeni, ez 250 Ft-ba kerül, amiből mínusz áfa azonnal az alapítvány számlájára megy. Tavaly 187 millió Ft-ot költöttünk kb. ugyanennyire van szükségünk idén. De idén majdnem kétszer annyi családnak szeretnénk segíteni, tehát én most kivételesen arra kérek mindenkit, tudom, hogy mindenkinek nehéz a helyzete, tegye meg, hogy egyszer felhívja azt a számot és egyszer küld egy SMS-t, akkor elérjük azt, amit tavaly elértünk. És nem lesz több ezt megmutatom zárásnak, az a 47 kistérség, amiről beszélünk itt van, itt van a leghidegebb most, itt nemcsak kint vannak az erdőkben és másutt a hajléktalanok, itt, akik bent vannak a házakban, azok is veszélyeztetettek, tehát most én tényleg arra kérek mindenkit, a Minden Gyerek Lakjon Jól!-ból, ha itt nem lesz több olyan család, amelyik nem tudja megtermelni és még eladásra is marad belőle, azt, ami az egész családnak kell, élelmiszer, akkor akkorát léptünk előre, amit 20 év alatt senki nem tudott megtenni.

Mv.: – Most a hidegben is tudnak és akarnak segíteni?

Hegedűs Zsuzsa, elnök, Minden Gyermek Lakjon Jól! Alapítvány: – Tessék?

Mv.: – Most a hidegben is tudnak segíteni? Ezeknek az embereknek.
Hegedűs Zsuzsa, elnök, Minden Gyermek Lakjon Jól! Alapítvány: – Hát én egyetlenegy dolgot tudok csinálni, hogy a nem létező időmből megpróbálok arról beszélni, hogy most nem arról szól a történet, hogy van egy-két hideg nap, amit el kell viselni és teát, takarót kell osztani, egy. Kettő: ez a mániám, nem Budapest Magyarország. Ezek, amikről beszéltem ezek az 5000 alatti kistelepüléseken osztunk mi is, nincs róla statisztika, de én megcsináltattam a saját embereimmel, az 5000 leghátrányosabb helyzetű kistérség, kistelepülésein 20 ezer olyan 65 éven felüli idős ember él, aki szociális segélyre szorul. Ezek azok, akik ha egy napig hideg van, amikor kint mínusz 20 fok van, egyébként hét közepén mínusz 20 alatt lesz a hőmérséklet, másnap lehet, hogy még élnek, de a kórházban meghalnak. Tehát ahogy szoktam mondani, minden társadalom azon mérettetik meg, hogy azokról, akik nem tudnak már magukról gondoskodni, vagy még, hogy gondoskodik. A Minden Gyerek Lakjon Jól! a gyerekeinkről szól, ez, amit most kell tenni, az a nagyszüleinkről. Tehát én egyetlenegy dolgot kérek ez nem normális hideg, minden olyan intézmény, ez most nem csak a civil szervezetek dolga, minden olyan intézmény, amelyiknek van melegíthető helyisége, nyissa ki. Minél közelebb visszük az emberekhez, annál hamarabb bemennek. Ne azt mondja, hogy a hajléktalannak, mindenkinek. És tudja, hogy kik vezetnek? A falvakban? A kocsmárosok. Nyitva tartanak 24 órát. De egy csomó helyen..

Mv.: – ..ez jó üzlet is.

Hegedűs Zsuzsa, elnök, Minden Gyermek Lakjon Jól! Alapítvány: -De kedden mondtam ezt a felhívást, a BM sajtótájékoztatóján az államtitkárral együtt, nagyon sok helyen jelzik már, hogy kinyitottak tornatermek, nyugdíjas helyek, stb., klubok. De, amit szeretnék mondani, a második dolog mindenki, de mindenki nem a civil szerveztek, egyén, nézze meg, hogy mi van a szomszédjával, az utcán, ha valaki nyári tornacipőben van, az holnaputánra megfagy. Tehát itt nem arról szól most a történet, hogy kinek a dolga, itt arról szól a történet, hogy tömegével fagyhatnak meg emberek, akikről igenis tudunk gondoskodni.

Mv.: – Ennyi volt az időnk Zsuzsa, köszönöm, hogy eljött.

Hegedűs Zsuzsa, elnök, Minden Gyermek Lakjon Jól! Alapítvány: – Nagyon köszönöm.

Mv.: – Nagy próbatétel lesz egyébként mindannyiunknak azt hiszem.
– Ez volt mára az Este, én köszönöm figyelmüket. Legközelebb hétfőn Szöllősi Györgyi várja önöket. Addig is írjanak nekünk, viszontlátásra!

Hozzászólás írása

Az e-mail cím nem kerül nyilvánosságra. A kötelező mezők megjelölésre kerültek *