A hvg.hu kérdései és Hegedűs Zsuzsa válaszai

Hozzászólások 24 itt: Akciók
2011-04-12

A hvg.hu az Alapítvány működéséről kérdezte Hegedűs Zsuzsát. Alább a kérdések és a válaszok.

hvg.hu: – Hegedűs Zsuzsa szociológus, Orbán Viktor kormányfő tanácsadója és az alapítvány vezetője a Heti Válasz április elején megjelent interjújában azt mondta, hogy az idei jótékonysági akció (amelyhez a Való Világ c. műsoron keresztül is gyűjtöttek adományokat), személyes kezdeményezésére, civil programként indult el. Az érdeklődő önkormányzatokkal viszont Bogdán László, a Miniszterelnökség munkatársa is egyeztetett a részvételről e-mailben. Milyen tevékenységet végez a Miniszterelnökség a Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány jótékonysági akciójában? Miért vesz részt a Miniszterelnökség ebben a munkában?

hvg.hu: – Kap-e vagy kapott-e bármiféle állami, kormányzati támogatást, pályázati forrást a Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány? Ha igen, milyen értékben és milyen jogcímen?

Hegedűs Zsuzsa: A Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány semmi féle állami támogatást nem kap.

A Való Világtól befolyó támogatást megelőzően 2011. április 1-jén az alapítvány számláján 49 millió forint volt. Ehhez járul hozzá a valóságshowból befolyó 178 millió forint, amely még nem érkezett meg az alapítvány számlájára. Mivel az alapítvány 2010. január 1-jén jött létre, még nem jogosult a közhasznú címre, ezért a Való Világ szervezésében befolyt 178 milliós összeg fölötti 25% ÁFÁ-t a telefontársaságok fizetik be a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.

Tehát a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány nemcsak, hogy nem kapott egy fillér állami támogatást sem, hanem a VV szavazásának köszönhetően befolyt összegből 59,3 millió forint a magyar államot gazdagította, ami ismerve a költségvetés jelenlegi helyzetét, nem alábecsülendő összeg – gondolom, ezzel Ön is egyetért.

Ami Bogdán László munkatársam által küldött e-maileket illet, mivel a nap számomra is csak 24 órából áll, ha nem a leghátrányosabb kistérségekben vagyok, általában a parlamenti irodában dolgozom a munkatársaimmal, akik háttérmunkákban segítséget nyújtanak ahhoz, hogy a 47 leghátrányosabb helyzetű kistérségben élő 50-60 ezer halmozottan hátrányos helyzetű nagycsalád közül 15 ezer április 14. és 20. között megkapja azt a vetőmagcsomagot (majd a következő hetekben azt a kisállat mennyiséget), amelynek köszönhetően a következő egy évben a legnyomorúságosabb helyzetben lévő családok egynegyede a gyerekek fejlődéséhez szükséges vitamin és fehérjedús élelmiszert önmagának biztosítani tudja.

A most beindított program teljes költsége egy forinttal sem fogja meghaladni az alapítvány számláján április 1-jén szereplő 49 millió és a Való Világ akciójából befolyt összeg teljes egészét. Célunk természetesen az, hogy ne 15, hanem 60 ezer családnak tudjunk segíteni, ezért reméljük, hogy nem csak kisemberek, hanem nagy cégek is támogatni fognak bennünket abban, hogy legalább ebben a 47 kistérségben, ahol koncentrálódik a nyomor (lásd Népszabadság április 12-i száma). Előbb-utóbb ez a kezdeményezés biztosítani tudja, hogy egyetlen gyerek se legyen alultáplált.

Egyébként nagyon örülnénk, ha április 14-én, amikor 7 leghátrányosabb helyzetű kistérségben 14 órakor egyszerre indítjuk az idei akciónkat, a HVG munkatársai mind a hét kistérségbe, mind a 7 településre elkísérnének minket. Munkájukat megkönnyítendő mellékelem a 7 színhely pontos címét, ahol a település összes rászoruló többgyerekes családja személyesen fogja átvenni a önkénteseinktől az ehhez szükséges vetőmagcsomagot. Így személyesen is meggyőződhetnek arról, hogy a 47 LHH kistérség 266 településén folyó vetőmagosztást minket támogató helyi és vidéki önkéntesek biztosítják. Megjelenésükre mindenhol feltétlenül számítunk és reméljük, tapasztalataikról beszámolnak olvasóiknak.

Hegedűs Zsuzsa

Miniszterelnöki Főtanácsadó,
a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány
kuratóriumának elnöke

Hozzászólás írása

Az e-mail cím nem kerül nyilvánosságra. A kötelező mezők megjelölésre kerültek *